Kolika je cijena izrade web stranice (ažurirano 2021.)

izrada web stranice 938x499 1

()

Članak o cijeni izradi web stranice je ažuriran u ožujku 2021.

Cijena izrade web stranice najviše ovisi o satnici web dizajnera, i koliko kvalitetnu web stranicu želite imati.

Već sam pisao o temi zašto profesionalna izrada web stranica košta tako puno, i ovo je članak koji pobliže objašnjava kolika je cijena izrade web stranice, ali tako da je razumljivije i koliko traje izrada web stranice.

Kao web dizajn profesionalac, često se susrećem s pitanjem kolika je cijena izrade web stranice i potrebno je klijentu objasniti zašto izrada web stranica košta toliko puno (ili toliko malo).

Većina klijenata prihvaća ponudu nakon objašnjenja, jer razumiju da tako kvalitetno obavljen posao znači i veću cijenu za njih (ali i dobiju puno benefita).

No, s druge strane, postoji i dio klijenata koji bi želio profesionalnu izradu web stranica, ali uz minimalno financijsko ulaganje. Kolika je dakle, stvarna cijena profesionalno izrađene web stranice?

Razlika u kvaliteti izrade web stranice značajno utječe na cijenu

Usporedimo izradu web stranice s nekretninama.

Kao svoj dom možete odabrati prostranu kuću s velikom okućnicom, dvorištem, garažom, velikim prilazom, parkiralištem ispred kuće. U takvoj kući, jednom kada ju sazidate možete živjeti cijeli život i dočekati mirovinu u njoj.

S druge strane, možete živjeti u šatoru, sa skoro nikakvom udobnošću, i teško da bi taj šator imao rok trajanja više od godine dana. Probajte samo zamisliti kako je prezimiti u šatoru.

Ako promatramo financijsku stranu, kupovina šatora je daleko jeftinija, i brže se napravi. Niste vezani skupim kreditom, i čak ga možete i preseliti lagano. Kuća s druge strane, ima puno veću cijenu, ali i puno veću kvalitetu života.

Isto tako je s web dizajnom.

Kada izradu web stranica povjerite profesionalcu, unatoč tome što je cijena izrade web stranice velika, vi ćete na kraju dobiti web stranicu onakvu kakvu želite.

Kod profesionalne izrade web stranice vi odmah u startu imate dobru SEO optimizaciju, web dizajner je predvidio da vam napravi i google web lokaciju, web stranica je optimizirana i za mobitele, prati trendove u web dizajnu, vaša web stranica je dobro rangirana itd.

Kod izrade web stranice za apartmane svaki detalj može igrati ključnu ulogu. Konkurencija je jako velika i kada šaljete upit za cijenu izrade web stranice za apartmane, svako uz ponudu zatražite i primjere radova koje je taj web dizajner radio.

Ako ste izradu web stranice platili jeftino, onda je uglavnom i konačan proizvod nekvalitetan. Pod nekvalitetan prvenstveno mislim da je SEO optimizacija loša, da ne radi na mobitelima, da je često nedostupna itd.

Napomena: nudimo besplatnu izradu web stranica, međutim razlika između jeftine izrade web stranice i besplatne je što mi ne naplaćujemo samu uslugu izrade web stranice u tom paketu. Naknadno klijentima (ako žele) nudimo i druge uslugu – recimo uslugu održavanja, izrade internet trgovina, sustava za rezervacije itd. Dakle, sve što nije osnovna web stranica naplaćujemo.

Kolika je cijena izrade web stranice u WordPressu?

U sljedećoj infografici pokušao sam opisati proces izrade jednostavne WordPress web stranice. Konačna cijena ovisi o satnici web dizajnera. To može biti 10 € ili čak 50 €. Web dizajn tvrtke koje su nove na tržištu često imaju niže cijene jer još uvijek nemaju toliko klijenata i uzimaju sve projekte koje dobiju.

Web dizajn tvrtke koje su dulje na tržištu obično imaju i veće cijene po satu jer su produktivniji i njihovi stručnjaci mogu posao napraviti brže. Također, zahvaljujući iskustvu odmah u startu brinu o sigurnosti i performansama. Krajnji kupac zapravo plaća za iskustvo koje su web dizajneri stjecali godinama.

cijena izrade web stranice infografika
Infografika: vrijeme potrebno za izradu jednostavnije web stranice

Napomena: infografika iznad prikazuje manju web stranicu za koje često dobivamo upit. Nisu sve web stranice ovako male (do 10 podstranica sa sadržajem). Također, dizajn nerijetko uzme i veći broj radnih sati, i zato je dobro biti što precizniji kod upita.

Jako pojednostavljena izrada web stranice

Jedan od razloga zašto su klijenti skeptični oko visokih cijena izrade web stranice bi bio da nisu upoznati što će sve web dizajner raditi.

Univerzalni zaključak o cijeni bi bio da na cijenu izrade web stranice utječe koliko će radnih sati web dizajner potrošiti i koja je cijena sata rada.

A neki generalizirani koraci kod izrade web stranice bi bili:

 1. Dogovor detalja web stranice
 2. Web dizajn i programiranje
 3. Instalacije i podešavanje CMS sustava
 4. Osiguranjavanje sigurnosti web stranice
 5. Instalacija i podešavanje potrebnih dodataka
 6. Izrada strukture i navigacije web stranice
 7. Unos sadržaja web stranice
 8. Instalacija i povezivanje sa sustavima za analitiku i email
 9. Optimizacija web stranice za brzinu
 10. Završno podešavanje i puštanje online

Ovisno o znanju, iskustvu i potrebnoj količini posla svaki web dizajner bi potrošio različitu količinu vremena da izradi web stranicu.

Neko okvirno vrijeme za manje web stranice bi bilo oko 15 radnih sati.

Kako bi izračunali koliko će web stranica koštati, pomnožimo broj radnih sati s cijenom sata rada:

 • Uz cijenu od 10€ / sat x 15 sati => cijena WordPress web stranice je 150€
 • Uz cijenu od 20€ / sat x 15 sati => cijena WordPress web stranice je 300€
 • Uz cijenu od 30€ / sat x 15 sati => cijena WordPress web stranice je 450€

Ako su u pitanju veće web stranice, recimo da imate tvrtku koja se bavi prodajom i servisom poljoprivrednih strojeva i da imate već u startu 50ak podstranica sa sadržajem, onda je ukupno vrijeme izrade web stranice minimalno 50 radnih sati.

A ako želite izraditi web shop koji ima 100 artikala, popuniti sadržaj, optimizirati slike, podesiti online plaćanje – takvi projekti su u pravilu sa troznamenknastom satnicom.

*NAPOMENA: iako to nije uvijek točno, cijena satnice je pokazatelj kvalitete

Uz ove troškove, u cijenu izrade web stranice možemo uvrstiti i SEO optimizaciju, obradu fotografija, izradu logotipa pa čak i pisanje teksta za web stranicu.

A kada se web stranica zavši? Onda je dodatni trošak edukacija i digitalni marketing.

Sve su to dodatni troškovi koji podižu cijenu. Ne zaboravimo da i klijent odvaja svoje vrijeme kako bi dao relevantne informacije web dizajneru 🙂

Ne zaboravite i cijenu hostinga i održavanja web stranice

Svaka web stranica zahtjeva redovito održavanje (kao i kuća). Danas su gotovo sve web stranice dinamičke, i rijetko koja web stranica je statična da se na njoj ne objavljuju vijesti, nove usluge i slično.

Održavanje web stranice podrazumijeva redovito ažuriranje sustava, dodataka te ažuriranje sadržaja. U praksi klijent šalje materijale web dizajneru, i onda on objavljuje novi sadržaj. Ako ne održavate web stranice s vremenom vam ona samo propada, i bude zastarjela.

Cijena održavanje web stranice ovisi o angažiranosti i količini posla koju web dizajner ima. To je uglavnom od par sati mjesečno do par sati dnevno. Kod većih webshopova se često dodatno zapošljavaju ljudi koji rade samo na održavaju webshopa i ažuriranju sadržaja.

Praksa koja mi se do sada pokazala je da većinu web stranica ažuriram jednom mjesečno, a što se tiče objave dodatnog sadržaja – to po potrebi. Tako da u prosjeku svaku web stranicu održavam cca 2 sata mjesečno. Ako je u pitanju webshop, onda je održavanje 2 sata tjedno.

wordpress website hosting
Hosting web stranice, ili web hosting, je naziv za računalo (server) koje ima spremljeno vašu web stranicu i prikazuje ju posjetiteljima

Cijene hostinga web stranica variraju obično o njihovim veličinama. Većina manjih web stranica treba i mali hosting s cijenom od 300kn / godišnje (pogledajte našu ponudu hostinga)

Izrada sadržaja za web stranicu, te SEO optimizaciju su trošak koji obično dolazi nakon izrade dizajna web stranica, i cijene variraju najviše zbog veličine projekta.

Međutim, na kraju kupac ipak plaća uslugu, i svakako da želi biti zadovoljan s dizajnom, brzinom, i iskustvom korištenja web stranice.

Vjerujem da svi želite da se vaši posjetitelji na web stranici dobro snalaze isto kao što bi se snalazili u fizičkoj trgovini. Zato i ne želite riskirati plaćajući nešto s preniskom cijenom i na kraju budete razočarani, i samo potrošite vrijeme i novac te morate sve ponovo raditi.

Što utječe na cijenu izrade web stranice ove godine?

Svake godine izrada web stranica je sve kompleksnija i potrebno je napraviti sve više i više koraka kako bi se završila web stranica.

Google stalno radi poboljšavanje svoje tražilice i isto tako bolje rangira web stranice koje imaju sve moderne tehnologije. Danas su tako faktori dobrog rankinga za web stranicu:

Prije 5 godina ovi faktori nisu toliko utjecali na ranking, a danas su obavezni. Zato je dobro pratiti trendove.


Ako želite profesionalne, optimizirane, moderne i funkcionalne web stranice koje ćete kasnije sami ažurirati, pošaljite nam upit.

Da li vam je ovaj članak koristan?

Ocjenite članak, i pomognite nam pisati što kvalitetnije tekstove!


Jedan odgovor na “Kolika je cijena izrade web stranice (ažurirano 2021.)”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.